REPORT

 

Report ze sobotní Bushe od Katky

V pořadí patnáctý den v měsíci říjnu měl na programu akci s velmi zvučným drum and bassovým jménem. Do pražské Roxy měl po roce a půl dorazit nizozemský dj a producent Icicle, aby nám po zářijovém, tanečnějším dílu klubovky Bush, který probíhal v režii Netskyho, dopřál o něco dravější zvuk. Nechyběl samozřejmě ani kvalitní support v podobě Čechoameričana Hybrise, residentní Im Cyber a člena Shadowbox crew Panoramy. Line up rozhodně směřoval k tomu, že to bude hodně vydařený večer. A taky že byl! 

 
Po týdnu zase zdravíme Roxy.

Line up vypadal tedy hodně slušně, a tak se celí natěšení potkáváme v Dlouhé ulici a hrneme se do klubu. Tam už nás za pultem vítá Im Cyber a rozhodně nás nešetří. Krátce po příchodu postřehnu zpívánkovou I Refuse (Netsky), brzy nato krapet přitvrzuje věcí od SpectraSoul a pak ještě víc skladbami, které jsem nepoznala. Tato dáma hraje opravdu jen málokdy odlehčenější tracky, takže od ní nic takového nečekáme a libujeme si ve výrazných, vybasovaných rytmech. Hodin je ale ještě málo, tak si šetříme síly a poctivě odpočíváme na pohodlném gauči umístěném na balkoně. O půlnoci už nás ale lenošení nebaví, a co víc, našláplý rytmus a ostré zvuky nás navnadily k pohybu a tak vyrážíme na parket. Ten je již celkem zaplněn, ale na producenta, který svou výtečnou tvorbu vydává pod labely jako Shogun Audio, Critical Music nebo Subtitles, by se slušela mnohem větší podpora fanoušků dobrého drum and bassu.

CD nebo vinyl? Nebo obojí?

Už v půl jedné se za pult staví Jeroen Snik aka Icicle a na aparátu poněkud neobvyklého složení (2x CDJ +1 gramofon) startuje svůj set. Docela zostra, skladbou Dark Days (Alix Perez feat. Foreign Beggars) z ještě pořád novinkového stejnojmenného EP, které vyšlo asi před měsícem na britském Shogunu. Ale vytáhlý mladík v brejličkách, úzkých nohavicích a plátěných teniskách tasí i další skvělé věci: Icicle and ? a Breakovu Crunchy. To jsou už celkem známé hitovky a tak čekáme, kdy přijde i nějaký ten nový release. Brzy se dočkáváme letošní Set It Off (Fiction & K-Tee), ovšem v Iciclově remixu! Pak se zase vracíme o nějaký ten rok zpátky s Alibi (SpectraSoul) a pak zase hned zpátky do současnosti. Rytmické bubínky v úvodu upozorňují na nájezd velmi originálního díla Minimal Funk (Icicle). Odpočívat moc nestíháme, protože v krátkém sledu přichází silná trojice, ze které budou někteří jedinci šílet na parketě snad vždycky. Full Circle (Rockwell), Patience VIP (Jubei feat. dBridge) a zbrusu nová DJ Friendly Unit Shifter (Rockwell). A já se vůbec nedivím, protože třeba vydání druhé jmenované se asi ani nedočkáme…

A hlavně nezapomeň na nějaký ten dubstep.

Zábava pokračuje v podobném duchu celý večer. Icicle volí deepovou selekci a v podstatě mi znemožňuje odejít alespoň na moment z parketu, protože mi hraje přesně do noty. A soudě podle zaplněného parketu nejsem jediná. Zábava ovšem neutichá  ani ve chvíli, kdy Jeroen hodně zpomaluje tempo a dopřává nám temné zvuky dubstepu. Jeho poslední set pojmenovaný jako We Fear Silence Mix začínal rovným beatem, který by se dal připodobnit k žánru house a tech-house, se nejprve musel přehoupnout přes dubstepovou vložku, a až poté jsme se dočkali drum and bassu. Nicméně, to přehoupnutí netrvalo dlouho, ale bylo skvělé! Stejně tak jako naživo v Roxy, kdy nám sice dopřál dubstep až později, ale neméně kvalitně. Atmosféra je senzační a zvuk je, zdá se mi, taktéž vylepšený. Nechci se proto ani radši dívat na hodinky, protože si přeji, aby tenhle večer jen tak neskončil. Rozhlížím se kolem sebe a vidím, jak je už na pódiu nachystaný Hybris. Inu nevadí, ten nám večírek určitě nepřekazí!

Do rána jo.

Když jsem v úvodu napsala, že je Hybris Čechoameričan, možná jsem to s tím označením přehnala. Pravdou ale je, že je to Američan, žijící v Praze. A i když hraje věci s tvrdšími beaty, které se u nás v posledních pár měsících začínají víc a víc objevovat na akcích, často u nás nehraje. Vůbec poprvé jsme ho slyšeli v akci na konci srpna v Chapeau Rouge, kde nám dopřál i ještě víc temnější věci, než jaké bychom čekali. Tentokrát se tolik nerozvášnil, ale ačkoli vynechal darkstepového Counterstrike, dopřál nám hodně moderní zvuk drum and bassu, tzn. deepový a hravý. Bezpochyby hodně čerpal ze své produkce, postřehnu energickou The Cleaner, která vyšla letos na labelu Modulations nebo další Hybrisovu věc, Not Human. Přisazuje ještě skladby od Ulterior Motive, nebo All Thieves feat. Zero T (All Stars). Než se nadějeme, odbíjí čtvrtá ranní a Hybris už odchází na střídačku. Čerstvou krví na poli páteční zábavy se stává Panorama, který zastupuje český support. Bohužel už nejsme schopni udržet víčka ani silou vůle, a tak nám nezbývá nic jiného, než vyzvednout bundy ze šatny a vydat se na cestu domů...
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016